Loading Laddar...
 

Utökad B (B96) , BE

Behörigheten BE krävs då sammanlagda totalvikt av fordonskombinationen överstiger 3,5 ton. HÄR kan du kontrollera om hur tung släpvagn eller husvagn din bil får dra och kan även kontrollera vilken körkortsbehörighet du behöver för din släpvagn/husvagn.

Grundkravet för behörigheten är att du är minst 18 år och innehar körkort för personbil B. Dessutom måste Du ha ett gällande körkortstillstånd.

Körkortstillstånd ansöker du om hos Transportstyrelsen. Centrala Trafikskolan Ulricehamn kan ordna ett kostnadsfritt syntest som behövs för körkortstillståndet. Välkommen att höra av dig till kontoret för mer info om detta.

Nya regler år 2013/ Utökad behörighet B

Nu finns möjligheten att smidigt uppgradera din B-behörighet. Den utökade behörighet B gör det gör det möjligt att dra en fordonskombination som har en sammanlagd totalvikt på 4250 kg (tidigare 3500 kg). Det som behövs är att avlägga ett körprov hos Trafikverket.

Efter den 19 januari är det tillåtet att övningsköra med den nya kombination, det behövs inget körkortstillstånd inget teoriprov. Vi erbjuder utbildning och tillhandahåller fordonskombinationen vid provtillfället. Körprovet innehåller körning och säkerhetskontroll av bil och släp.

Läs mer om utökad B (B96) på Transportstyrelsens sida här.

Teori

Om du ska ta BE-behörigheten behöver du erlägga en teoriavgift. Då får du böcker och har tillgång till teoritester, både på trafikskolan och online via vår hemsida.

Körlektioner

Har du bara ditt körkortstillstånd klart kan du sätta igång med körlektioner. (Endast för dig som tar BE ej utökad behörighet). För att utbildningen ska bli så effektiv som möjligt bokar vi oftast in dubbellektioner alltså 80 minuter. Körtider finns på vardagar och bokas in på tider som passar dig. Du väljer själv hur ofta du vill köra, vi planerar din utbildning efter dina önskemål.

Läs även våra avtalsvillkor.

Kunskapsprov

Vi bokar teoriprovet när du känner dig redo. Provet görs på Trafikverket och består av 60 frågor och du har 40 minuter på dig. Ett godkänt kunskapsprov är giltigt i 1 år. Du måste visa giltig legitimation innan provet.